×

Silikozisle ölüm tehdidi !!

İstanbul Umum Diş Protez Teknisyenleri Esnaf Odası, Silikozis hastalığı ve iş güvenliği konulu eğitim seminerini İSTESOB merkez bina toplantı salonunda Başkan Muharrem Değerli başkanlığında gerçekleştirdi. Eğitim seminerine İş yeri hekimi Halil Güneş, iş güvenliği uzmanı Barış Göçmez, çok sayıda diş teknisyeni ve çalışanı katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Diş Teknisyenleri Odası Başkanı Muharrem Değerli “Bizim laboratuvarlarımız 5-10 kişiden oluşan laboratuvarlar olması gerekirken insanlar övündüler ve 100-150 kişilik laboratuvarlar açtılar. İş yoğunluğu sebebiyle Silikozis hastalığı inanılmaz boyutlara geldi. Geçtiğimiz sene bu meslek hastalığından dolayı Birkaç arkadaşımızı kaybettik. Geldiğimiz nokta iç açıcı değil. Sistemin bizleri getirdiği bu ihale dayatması bizleri mağdur etti. İhaleye giren hiçbir esnafımız memnun değil. İhaleler neticesinde ya çoğu esnafımız iflas etti ya da aşırı borçtan psikolojisi bozulan esnafımız intihar etti. İş şartlarıyla, ihale şartlarıyla mutlaka ve mutlaka bir araya gelerek, ortak akıl geliştirerek bu ihalelere girmemiz gerekiyor. Bizi bazı kurumlar patron olarak görüyor. Bizler patron değil, hayatını bu mesleğe adamış,   ağır işçileriz. Hepimiz çalışan insanlarız. Emeğimizin boşa gitmemesi için bu ihalelere dur dememiz, girmememiz gerekiyor” dedi.

Silikozis hastalığıyla ilgili sunum yapan iş yeri hekimi Halil Güneş, diş teknisyenlerini ve personelini bilgilendirdi. Halil Güneş “Silikozis hastalığı gibi bir çok bulaşıcı hastalık var. Günümüzde bir çok iş yerinde havalandırma sistemi olmadığı gibi bazılarında pencere dahi bulunmamakta. Havalandırma sitemi olmayan, her teknisyenin ortalama 5 metre karelik bir alanda çalıştığı ve işin gereği olarak tozumanın yoğun olduğu bir çalışma ortamında, kaçınılmaz olarak silikozise varan bir çok tastalık ortaya çıkıyor. Çeşitli nedenlerle hastanelere başvuran 451 diş teknisyeninden 197'sinde meslek hastalığına rastlanmıştır. Her 100 diş teknisyeninde 10'unda ne yazık ki silikozis hastalığı var. Bu hastalıktan bazı önlemlerle  tam olmasa bile  uzaklaşabilirsiniz. Bunların başında havalandırma sistemi, eldiven,maske, iş yeri havalandırması, iş yerinin temizliği gibi korunma yöntemleri en başta. Kimyasal ürünlerin çok fazla solunmaması,30 dakikalık bir çalışmada 15 dakika dinlenilmesi ve sürede işi yapan kişinin temiz hava alması gerekiyor.  Silikozis hastalığından ancak bu şekilde bir nebze  uzaklaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Son yıllarda diş protez teknisyenlerinde solunum yolu hastalıkları ve silikozis hastalığında artış görülmesi nedeniyle teknisyenleri bilgilendirmek için korunma yollarını İş Güvenliği Uzmanı Barış Göçmez bir sunum ile anlattı. Göçmez sözlerini şöyle tamamladı; “ Silikozis hastalığı ne yazık ki gün geçtikçe artmakta ve sonuçları akciğer kanseri ve ölümlerle noktalanmakta. Silikozdan korunmanın anlamı, her endüstri ve meslekte dikkatli bir tıbbi muayene demektir. Toz kontrolü koşuldur. Madenlerin ıslatılması ve geliştirilmiş havalandırmanın son yıllarda çok yararı görülmüştür. Ancak koruyucu respiratörünüz yoksa, havalandırma aleti olmayan veya doğru dürüst çalışmayan yerlere kesinlikle girmemelisiniz. Toz oranının düşürülemediği yoğun konsantre yerlerde, maske takmak şarttır. Maske takmanın yaratacağı sıkıntı ve rahatsızlığın bedeli, herhangi bir akciğer hastalığına yakalanmaktan çok daha ucuzdur. Yılda en az bir kez tüm sağlık kontrolleri ve göğüs röntgeni yapılacak şekilde doktor muayenesinden geçilmelidir. Doktorun, maruz kalınan silikadan haberdar olması sağlanmalıdır. Kişiler, kendi bedenlerinde gördükleri semptomları dikkatle not etmeli ve silikozun herhangi bir tedavi ile geri dönüşü olmadığını akıldan hiç çıkarmamalıdırlar. Aynı zamanda silikozun erken dönemde tanısı ile kişi, normal yaşama tekrar dönebilir. Sadece iş değiştirmek, tozlu ortamdan uzaklaşmak, silikanın vücuttan atılmasını sağlayacaktır.”

İş Güvenliği Uzmanı Barış Göçmez silikozis hastalığının belirtilerini ve silikozisden korunmanın yollarını şu şekilde sıraladı:


Silikozis hastalığı belirtileri:

Solunumda kesilme, nefes darlığı.

Yorgunluk

Yüksek ateş

Göğüs ağrısı

İştah kaybı

Vücutta morarma.

Yukarıdaki belirtilere sahip olan ve silikozis hastalığından kuşkulanan işçiler en kısa sürede akciğer hastalıklarından anlayan bir doktora başvurmalıdır. Herhangi bir şekilde silikozis hastalığı bulgusu bulunmayan diş teknisyenlerinin en az 3 yılda bir doktor kontrolünden geçmesi önerilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Barış Göçmez silikozis hastalığından korunma yollarını şu şekilde sıraladı:

Çalışma anında kesinlikle sigara içilmemesi gerekiyor. Çalışma esnasında sigara içmek rahatsızlıkları ve ölüm riskini arttırmaktadır.

İşe başlamadan önce ve sonra, kesinlikle havalandırma sisteminin düzgün çalıştığından emin olmak, havalandırma sistemi yoksa bir an önce iş yerinde havalanıdrma sisteminin kurulması.

Diş teknisyenleri için üretilmiş olan maskeleri tercih etmek.

4 Haziran 2014 Çarşamba
En Son Görüntülenenler | Ürün Karşılaştırma | Site Haritası | Kargo & İade | Gizlilik Bildirisi | Kullanım Şartları